Bijscholingen

Bijscholingen

Voor yogadocenten (in opleiding) en andere geïnteresseerden worden regelmatig bijscholingen georganiseerd met interessante onderwerpen. Deze worden gegeven in kleine lesgroepen van maximaal 12 leerlingen. In de bijscholing wordt een verbinding gemaakt tussen theorie en praktijk en kun je het geleerde meteen toepassen bij jezelf. Inschrijven kan via het inschrijfformulier bij contact&info.


Kriya yoga bijscholing


De bijscholing Kriya yoga is bedoeld voor docenten (in opleiding) en andere geïnteresseerden die meer willen weten over deze bijzondere vorm van yoga. Deze term komt uit de Himalayan Yoga Tradition, ontwikkeld door Sri Swami Rama of the Himalayas. In de yogasutra's van Patanjali wordt Kriya yoga genoemd in deel 2: Sadhana Pada, het hoofdstuk over scholing. Patanjali benoemt hier Kriya yoga als middel om verder te komen op je yogapad.

 Kriya yoga betekent letterlijk: 'werken aan' of 'actief streven', in die zin hebben alle yoga stromingen iets van de Kriya's in zich. De Kriya yoga, of reinigingsoefeningen worden aan het begin van een les gedaan om het lichaam voor te bereiden op de asana's. Het zijn houdingen die werken op de gewrichten en de organen (joints & glands). Door het doen van Kriya's, bepaalde opeenvolgingen van houdingen, leer je rust te vinden, los te komen van je ego en van de invloeden van de wereld om je heen. Ook bij lichamelijke belemmeringen zijn Kriya yoga houdingen heel geschikt om met aandacht te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je krijgt meer balans, rust en evenwicht door het doen van Kriya yoga.

In deze bijscholing gaan we de Kriya yoga nader bestuderen en krijg je informatie over de achtergrond ervan en de yogafilosofie van Patanjali. Ook gaan we gezamenlijk verschillende Kriya yogaseries doen waarbij het hele lichaam aan bod komt.  De Kriya yoga kun je liggend, zittend en staand uitvoeren en alle series hebben een ander doel en een andere werking. Wil je wat dieper ingaan op Kriya yoga en ervaren wat de effecten zijn voor jezelf en voor je leerlingen schrijf je dan in voor deze bijscholing!  De bijscholing Kriya yoga wordt weer gegeven op vrijdag 17 januari 2025 en is inclusief lunch en reader €120,00. Je kan aanmelden via het inschrijfformulier. 


Bijscholing rug, nek, schouderklachten


In deze bijscholing gaan we specifiek kijken naar de anatomie van rug, nek en schouders. De oorzaken van pijn in nek en schouders zijn divers en kunnen variëren van eenvoudige spierspanning tot complexere aandoeningen. Je leert onderscheid  maken tussen verschillende klachten van rug, nek en schouders. Dit kan bijvoorbeeld zijn een nekhernia of een frozen shoulder. Hoe onstaan deze klachten en wat zijn de verschijnselen? 


Na de theorie gaan we praktisch aan de slag met yogahoudingen die een positieve werking hebben op bovengenoemde klachten. Je krijgt een aantal series aangereikt die je bij jezelf en je leerlingen kan toepassen als er sprake is van rug, nek en schouderklachten De asana's worden aangevuld met Kriya yoga, pranayama en meditaties die gericht zijn op het verminderen van pijn en de beleving hiervan. Ook het energetische aspect wordt daarbij meegenomen, wat houd je vast in je nek en schouders en hoe kun je dit laten gaan. In de filosofie gaan we kijken naar het omgaan met pijn. Deze bijscholing wordt gegeven op vrijdag 4 april 2025 en is inclusief lunch en lesmateriaal €120,00, aanmelden kan via het inschrijfformulier.


Bijscholing Adem, Houding en Beweging


Wil je meer weten over Pranayama en hoe je de adem kan gebruiken in je lessen en in het dagelijks leven? Dan ben je van harte welkom bij deze bijscholing. Tijdens deze dag gaan we dieper in op de stappen van het achtvoudig yogapad en met name op de vierde stap: Pranayama. Je krijgt nieuwe series met houdingen en leert hoe je nieuwe en bekende oefeningen kunt verdiepen door de adem bewust in te zetten in je les of bij je eigen beoefening. De lesdag is van 9.00 tot 16.30 uur en is inclusief lunch en cursusmateriaal €120,00. De bijscholing over de adem wordt gegeven op vrijdag 7 maart 2025 . Aanmelden kan via het inschrijfformulier.