Bijscholingen

Bijscholingen

Voor yogadocenten (in opleiding) en andere geïnteresseerden worden regelmatig bijscholingen georganiseerd met interessante onderwerpen. Deze worden gegeven in kleine lesgroepen van maximaal 10 leerlingen. In de bijscholing wordt een verbinding gemaakt tussen theorie en praktijk en kun je het geleerde meteen toepassen bij jezelf. Inschrijven kan via het inschrijfformulier bij contact&info.


Kriya yoga bijscholing

De bijscholing Kriya yoga is bedoeld voor docenten (in opleiding) en andere geïnteresseerden die meer willen weten over deze bijzondere vorm van yoga. Deze term komt uit de Himalayan Yoga Tradition, ontwikkeld door Sri Swami Rama of the Himalayas. In de yogasutra's van Patanjali wordt Kriya yoga genoemd in deel 2: Sadhana Pada, het hoofdstuk over scholing. Patanjali benoemt hier Kriya yoga als middel om verder te komen op je yogapad.

 

Kriya yoga betekent letterlijk: 'werken aan' of 'actief streven', in die zin hebben alle yoga stromingen iets van de Kriya's in zich. De Kriya yoga, of reinigingsoefeningen worden aan het begin van een les gedaan om het lichaam voor te bereiden op de asana's. Het zijn houdingen die werken op de gewrichten en de organen (joints & glands). Door het doen van Kriya's, bepaalde opeenvolgingen van houdingen, leer je rust te vinden, los te komen van je ego en van de invloeden van de wereld om je heen. Ook bij lichamelijke belemmeringen zijn Kriya yoga houdingen heel geschikt om met aandacht te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je krijgt meer balans, rust en evenwicht door het doen van Kriya yoga.
In deze bijscholing gaan we de Kriya yoga nader bestuderen en krijg je informatie over de achtergrond ervan. Ook gaan we gezamenlijk een serie Kriya's doen, alle lesstof krijg je mee in een reader. In deze serie komt het hele lichaam aan bod en werken we vanaf het hoofd naar de voeten. De bijscholing Kriya yoga 1 wordt gegeven in het najaar van 2021, de kosten zijn €50 inclusief lesreader.

Nieuw is de Kriya yoga bijscholing 2. Het is een vervolg op de Kriya yoga 1, maar kan ook afzonderlijk daarvan gedaan worden. In deze bijscholing gaan we verder kijken naar de Kriya yoga, de werking ervan op lichaam en geest en krijg je weer nieuwe oefeningen. Deze oefeningen worden in drie series gedaan: liggend, zittend en staande kriya's die allemaal een ander doel en andere werking hebben. Wil je wat dieper ingaan op Kriya yoga en ervaren wat de effecten zijn voor jezelf en voor je leerlingen, schrijf je dan in voor deze bijscholing. De datum voor Kriya yoga 2 is in het najaar van 2021. De kosten zijn €50  inclusief lesreader.


Bijscholing bekken en lage rugklachten

In deze bijscholing gaan we specifiek kijken naar de anatomie van het bekkengebied en de onderrug. Het bekken heeft een centrale rol bij houding en beweging en doet mee met bewegingen van de benen en van de romp. Bij problemen in dit gebied zie je daarom ook beperkingen ontstaan in de beweging van romp, rug, heupen en benen. Je leert een onderscheid maken tussen verschillende klachten van lage rug en bekkengebied. Dit kan bijvoorbeeld zijn instabiliteit van het bekken na zwangerschap of bevalling, een hernia of ischias. Hoe onstaan deze klachten en wat zijn de verschijnselen? Het theoretische gedeelte van deze bijscholing wordt gegeven door Dr. Anda Briek.

Na de theorie gaan we praktisch aan de slag met yogahoudingen die een positieve werking hebben op bovengenoemde klachten. Je krijgt een aantal series aangereikt die je bij jezelf en je leerlingen kan toepassen als er sprake is van onderrug en bekkenklachten. De asana's worden aangevuld met Kriya yoga, pranayama en meditaties die gericht zijn op het verminderen van pijn en de beleving hiervan.
Ook het energetische aspect wordt daarbij meegenomen, wat sla je op in je bekken en welke rol speelt karma hierin? Het praktische gedeelte van deze bijscholing wordt gegeven door Annet van de Woestijne.

De bijscholing Bekken en Lage rugklachten wordt gegeven in het najaar van 2021 en de kosten zijn €65. 


Yoga filosofie

Nieuw!! Wil je meer weten over de yogafilosofie en leren hoe je de stappen van het achtvoudig yogapad kan toepassen in je dagelijks leven? Dan ben je van harte welkom bij deze bijscholing over de yogasutra's van Patanjali. De acht stappen geven duidelijke richtlijnen over het omgaan met anderen en met jezelf en het leert je om dichter bij jezelf te blijven. Je komt meer te weten over deze eeuwenoude yogafilosofie die ook voor ons nog steeds actueel is. De acht stappen zijn:
*Yama, richtlijnen voor het omgaan met anderen
*Niyama, richtlijnen voor jezelf
*Asana, het uitvoeren van de yogahoudingen
*Pranayama, het toepassen van de ademtechnieken
*Pratyahara, het naar binnen keren van de zintuigen
*Dharana: concentratie
*Dhynana: meditatie
*Samadhi: contemplatie

In de bijscholing gaan we met name dieper in op de Yama's en de Niyama's, zoals Ahimsa (geweldloosheid) en hoe je dit kan toepassen ten aanzien van bijvoorbeeld je voeding en je leefgedrag.
De bijscholing wordt gegeven in het najaar van 2021 en de kosten inclusief lesmateriaal zijn €50. 
Aanmelden kan via het inschrijfformulier.